Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 11 januari 2008

Det blev reseminnen istället

Av Margus - 11 januari 2008 00:05

Jag har blivit utmanad av Fru Fundersam. Men är så egensinnig att jag bara nappar på EN ENDA punkt. Sån är jag... Jag bara triggade igång med reseminnen från en gammal PV 57:a och ett VW-skåp.

Har knappt varit  i utlandet, däremot sett Sverige ganska ordentligt. Minnesbilderna forsade fram som en strid älv och genast var jag 18 år igen… med framtidsvisioner och upptäckarlust. (Bilderna ligger tyvärr på dia.)

Bilade runt hela Vårt Land på den tiden då bensinen kostade 36 öre litern. 1960-tal, då svenskarna turistade och tältade i det egna landet och man hejade på alla med samma registreringsbokstav. O för min del. Var man riktigt långt hemifrån dög det med P och R också.

Lista med reparationsverkstäder medfördes, rätt som det var fick man köra in och fixa nåt som släppte på bilen… Tång och ståltråd löste det mesta på den tiden. Nu är det värre!

Såg alltså Sverige från Smygehuk och Ystad till Haparanda och Kiruna, övernattat vid foten av Kebnekaise. Varit uppe på Dundret och där skådat ut över Sjaunja och Muddus nationalparker och gruvstäderna Malmberget och Gällivare. Mäktigt.

Slogs med myggen på norrländska myrar, övergick därefter till potta i "husbilen" - ett gammalt VW-skåp med gasspis och hemsnickrad sovbrits och där luftintaget fick tejpas igen mot myggen. Medförde två renfällar och ett renhorn från Jokkmokks marknad. Såg Harsprångets kraftstation … och Malmbanan live i det gråa och imponerande Kiruna - staden som nu ska flytta på grund av rasrisk.

Körde i gränsskogarna utmed finska gränsen och Torne älv, körde över till Finland just där, kändes ovälkommet och kärvt, fort tillbaka efter tio öde mil till trygga Sverige igen innan bensinen tog slut.

Såg Åre med Kallsjön, Rättvik vid Siljan, Sälen och Idrefjäll i sommarskrud. Och Björnriket som inte bjöd på björn men väl en tjäderhöna med ungar. Drog en bit in i Norge, köpte is (glass) i Trondheim, fort tillbaka igen för de dåliga vägarna. Såg Njupeskär och Tännforsen, Stora Sjöfallet, åkte genom de vackra Värmlandsskogarna, såg Picassostatyn i Kristinehamn. Tiveden. Var på Öland vid Långe Jan och Ottenby fågelstation.

Det blev till en sport att korsa varje svenskt landskap och de flesta större städerna. dock INTE Gotland (för lång resa med färja).

Skåne är genomborrat åtskilliga gånger, har ibland tänkt flytta dit för klimatet och de lummiga norra delarna. Beundrade Glimmingehus och flera slott samt Norrvikens trädgårdar, Torekov och Båstad på Bjärehalvön, klipporna i Kullaberg, tältade i Falsterbo, såg Skanör med världens enda övergångsställe för gäss (bilden), kollade in Skånes djurpark samt Kolmårdens och Borås Djurparker när de var nyanlagda. Skansen också förstås (inte allsången). Åkte tunnelbana i Stockholm. Såg Varbergs fästning, Skrea strand i Falkenberg, Malmös underbara parker, Blomsterträdgården i Eringsboda, Blekinge. Kört genom i Smålands eviga skogar, besökt kusin i Växjö.

Göteborg med omnejd kan jag av födsel och ohejdad vana, släkten fanns i Bohuslän dit man åkte tåget.

Milde tid… vad vi reste på den tiden...!

Riktigt glad för den upptäckarlust som fanns då för med dagens bensinpriser skulle man inte kommit långt... Ändå finns så vansinnigt mycket mer att se i Vårt Land. Här på bôggda åker vi ibland på sightseeing fyra mil runt på småvägar, hittar massor med sevärdheter. Sverige ÄR fantastiskt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards